Održivi turizam više nije daleka budućnost, već sadašnjost. Valamar svojim projektima pokazuje kako luksuz i odgovornost mogu ići ruku pod ruku, stvarajući boravak koji donosi dobrobit i gostima i prirodi. Kroz ekološke inovacije, suradnju s lokalnim zajednicama i promišljenu gradnju, Valamar postavlja mjerila zelenog odmora na Jadranu.
Gradnja koja čuva prirodu
Primjer takvog pristupa je Valamar Amicor Resort na Hvaru, prvi eko resort u Hrvatskoj i dobitnik prestižnog DGNB certifikata. Izgrađen gotovo bez potrošnje energije, korištenjem modularne gradnje i održivih materijala, resort se uklopio u okoliš uz očuvanje postojećeg zelenila i prirodnog krajolika.
Energija iz sunca
Valamar ulaže u najveće solarne projekte u hrvatskom turizmu. Solarne elektrane na 26 hotela i kampova pokrivaju do šest posto ukupne potrošnje energije. Svih 26 objekata u potpunosti koriste energiju iz obnovljivih izvora, kombinacijom vlastite solarne proizvodnje i zelene energije kupljene od distributera. Na taj način Valamar postaje primjer energetske učinkovitosti i zelenih investicija u regiji.
Bez plastike i s manje otpada
U svim objektima provodi se eliminacija jednokratne plastike i papira, uz filozofiju reduce, reuse, recycle. Cilj je do 2026. u potpunosti izbaciti jednokratnu plastiku, a inovacije u pametnom upravljanju otpadom već sada premašuju europske standarde održivosti. U sklopu tih inicijativa uvedeni su biokompostori koji omogućuju preradu organskog otpada u vrijedan kompost, dodatno smanjujući količinu otpada i doprinoseći kružnom gospodarstvu.
Gosti kao dio priče
Održivi turizam u Valamaru uključuje i goste. Kroz pametne tehnologije mogu pratiti vlastitu potrošnju energije i vode, sudjelovati u recikliranju, eko radionicama i birati lokalne proizvode za svakodnevnu upotrebu. Tako boravak postaje i osobno zeleno iskustvo.
Okusi iz blizine
Održivost se osjeća i na tanjuru – više od 78% hrane i pića dolazi iz lokalnih izvora. Suradnjom s OPG-ovima i malim proizvođačima, Valamar ne samo da nudi autentične okuse, nego i jača lokalnu ekonomiju, smanjuje transportni otisak i promiče sezonsku prehranu.



Created with <3 © Harmonija - Conny Petö Đeneš 2006.-2025.